Inspiraatio

Kotivärjäyksen dos & don’ts – Lue kampaajan vinkit hiusten värjäämiseen kotona!

11.4.2021, Mira

Teini-iän epäonnisista kokeiluista ja kampaajan uhkailusta viis! Kotivärjäyksessä on mahdollista onnistua. Lue tai kuuntele vinkit hiusten värjäämiseen kotona ja lähde vasta sitten värikaupoille. Milloin kotivärjäys kannattaa, voiko pieleen mennyttä kokeilua pelastaa ja mitä mieltä asiantuntija on naistenlehtien värjäysopeista? Huippukampaaja Elisa Cavén jakaa parhaat vinkkinsä ja kertoo, mitä ei ainakaan kannata tehdä.

Hiusten kotivärjäys ihastuttaa, suututtaa, pelottaa ja kiinnostaa. Kaikki riippuu siitä, keneltä kysytään. Kuten kampaajat yleensä, ei Elisakaan suosittele hiusten värjäämistä kotona ensisijaisena vaihtoehtona: ”Joskus ei kuitenkaan ole muita vaihtoehtoja. Toiset taas nauttivat siitä, että saavat oman mielensä mukaan kokeilla erilaisia värjäyksiä omassa kylpyhuoneessaan, keneltäkään lupaa kyselemättä. Ja näissä tapauksissa kotivärjäys on enemmän kuin ok! Jokainen tyylillään. Niin minäkin löysin tieni hiusten ja värjäyksen maailmaan: kokeilemalla ensin itse, mitä kaupan hyllyiltä löytyi.”

Eikö lukeminen innosta? Voit myös kuunnella Elisan vinkit kotivärjäykseen What the Hair!? -podcastista:

Kuuntele jakso Acastista tai Spotifysta!

Vältä vakavimmat värjäysvirheet

Elisan mukaan kotivärjäyksen ensimmäinen sääntö on pysytellä mukavuusalueella: ”Vaikka yleensä aina kannustan jokaista astumaan ulos omasta kolostaan ja kokeilemaan rohkeasti uutta, tämä neuvo ei päde hiusten värjäämiseen kotikylpyhuoneessa. Unohda siis radikaalit muutokset ja vaativat tekniikat, jos välität hiustesi kunnosta ja kauniista lopputuloksesta. Suuret värimuutokset ja Balayage-tekniikka kannattaa ehdottomasti jättää ammattilaiselle.”

Blondeihin ja vaalentamiseen erikoistuneena kampaajana Elisa osaa myös kertoa, ettei hiusten vaalentaminen kotona ole hyvä idea, väittivät iltalehdet mitä tahansa. On myös tärkeää oppia vaalentamisen ja vaaleaksi värjäämisen ero: vaalennusaine pystyy vaalentamaan värjättyä hiusta, kun taas vaalea väri vaalentaa vain käsittelemätöntä hiusta. Tavallisella vaalealla kotivärillä voi siis sävyttää vaaleaa hiusta, mutta tummaksi värjätty hius ei värillä vaalene.

”Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että kaikki vaalennustyöt tulisi jättää ammattilaisille. Vaalennusspesialistina tiedän, että hiusten vaalentaminen on vaikeaa myös kampaajille. Ehkäpä siis asiantuntijallekin haastava tehtävä kannattaa jättää tekemättä kotona”, Elisa toteaa.

Näillä neuvoilla onnistut

Muista ainakin nämä kolme asiaa: värin laatu, värin määrä ja värin levitys. Onnistunut lopputulos on mahdollista saavuttaa, kun valitset itsellesi sopivan sävyn, joka on melko lähellä nykyistä hiusväriäsi. Kasvivärien kanssa kannattaa olla tarkkana: ne mielletään usein turvallisemmiksi kuin hapetevärit, mutta eivät sitä aina ole. Ruskeat kasvivärit sisältävät usein indigoa, joka vaalennuksen yhteydessä muuttuu vihreäksi – tästä epätoivotusta värijäämästä pääsee eroon vain saksilla. ”Kun kaipaat hellävaraista vaihtoehtoa kotivärjäykseen, valitse kampaamolaatuinen ja ammoniakiton väri”, Elisa neuvoo.

”Harvalle riittää yksi paketti hiusväriä”, Elisa kertoo ja jatkaa: ”Osta aina kerralla kaksi pakettia, sillä näissä asioissa on parempi olla varma… Vai miltä kuulostaa kauhutilanne, jossa väriä on vasta puolessa päässä ja purkin pohja häämöttää?”

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: vivahteikkaan ja eloisan värjäystuloksen takaa värin oikeaoppinen levitys. Pilkahtaako kotiväreistä puhuttaessa mieleen ajatus peruukeista ja värikypäristä? Annetaan ammattilaisen kertoa, miten tämä kauhukuva kierretään: ”Usein kotiväreillä värjäävät henkilöt valitsevat aina saman, hyväksi todetun sävyn, joka levitetään koko hiuksiin parin kuukauden välein. Ei siis ihme, jos hiukset näyttävät luonnottoman tasapaksuilta. Jos tahdot pysytellä suosikkisävyssäsi, levitä se ensin tyveen ja sitten vasta latvaan – jos latva siis edes tarvitsee väriä! Kannattaa aina muistaa, että harvoin kampaajakaan käyttää tyveen ja latvaan täysin samaa sävyä.”

Oh, the joy of flying solo!

Joskus parasta saa, kun tekee itse. Kuten Elisa sanoi, on paras vaihtoehto hiusten värjäämiseen kotona ammattilaislaatuinen ja ammoniakiton, hellävarainen kestosävyte, kuten Four Reasons Original Takeaway Color. Värivalikoimasta löydät yhteensä 23 sävyä, joista viisi sopii täydellisesti myös harmaiden peittämiseen. Ei värikypärää − pehmeä ja luonnollinen lopputulos.

Kurkkaa täältä 4 vinkkiä oikean sävyn valintaan!

Mira

Mira on ihana, tunteikas tukkajumalatar, joka yllättää aina loputtomalla luovuudellaan. Tämä kuplivan iloinen persoona ja lahjakas luonnonlapsi on aivan killeri kirjoittaja. Tarkka ja pedantti, tunnollinen energiapakkaus!