Inspiraatio Kampanjat

Hiusteni näköinen minä: Jayn hiukset edustavat hänen juuriaan

3.5.2022, Meri

Jay Jimenon hiuksissa näkyvät suomalais-kuubalaiset juuret. Kuten monelle meistä, hiukset ovat tärkeä osa hänen persoonaansa ja fiilistään: itsetunto nousee pilviin, kun hiukset muotoillaan pitkän kasvukauden jälkeen uuteen muotoon ja freesataan tuoreella värillä. Jay pitääkin parturiaan myös hyvänä ystävänä. Kampaamokäyntien lisäksi kiharien hiusten osaava kotihoito on ensiarvoisen tärkeää – tämän Jay sai huomata jo lapsena.

Katso Jayn video tai lue alta – tiedät ihan itse parhaiten, miten tahdot tarinaan uppoutua.

”Hiukset ovat vahvasti kiinni mun identiteetissä.”

Hiukset ovat iso osa elämäämme. Niitä leikataan, värjätään, kiharretaan, suoristetaan ja toivottavasti välissä myös hieman hemmotellaan. Hiukset kulkevat aina mukana, ja ovat usein ensimmäinen asia, jonka näemme peiliin katsoessamme. Jay Jimenolle hiukset ovat kuitenkin myös osa identiteettiä: sitä kuka hän on ja mitä hän edustaa.

”Hiukset ovat vahvasti kiinni mun identiteetissä. Ne ovat konkreettinen sekoitus juuriani: suomalaista ja kuubalaista. Oon käyttänyt mun fledaa itseilmaisuun värien ja erilaisten leikkausten kautta, mikä on nostanut itseluottamustani suuresti.” Sehän hiuksissa onkin parasta: niistä voi tehdä juuri oman näköiset, ja tyyliä voi vaihdella jopa päivittäin. Uusi hiusväri tai kotona leikattu verho-otsis toimivat terapiakeinona arjen pienissä kriiseissä, tuoden kantajalleen ihmeellistä itsevarmuutta ja voimaa.

Takuista asiaa

Hiustenlaitto on parhaimmillaan rauhoittava rituaali, jonka tuloksena on hyvin hoidetun tukan lisäksi rentoutunut mieli  Kuten moni muukin oman elämänsä hiussankari, on Jay löytänyt tiensä hiustenhoidon pariin kivuliaan mutkan kautta: ”Vanhempani eivät osanneet hoitaa kiharia hiuksia ja olin jääräpäinen lapsi. Kerran jätin hiukset harjaamatta moneksi viikoksi ja äiti selvitti mun takkutarhan ilman mitään öljyä tai muuta helpottavaa, ja vielä tiheällä harjalla. Neljä tuntia pelkkää kipua. Sen jälkeen tajusin, että mun on pakko oppia hoitamaan niitä itse.” Kun hiusten hoitaminen tekee kipeää, on syytä arvioida uudestaan omia rutiineja ja kokeilla suosiolla jotain muuta.

“Kerran jätin hiukset harjaamatta moneksi viikoksi. Neljä tuntia pelkkää kipua.”

Kiharat hiukset tarvitsevat usein erityistä huolenpitoa ja rakkautta. Kihariiin ja karheisiin hiuksiin toimivat parhaiten kosteuttavat tuotteet sekä erilaiset öljyt ja voiteet. Kiharatukkaisille harjaus on kirosana – usein turhaan. Kun harjaus tapahtuu oikein, vältytään vahingoilta ja tuloksena onkin sileä ja selvitetty tukka. Kysyimme huippukampaaja Elisa Cavénilta tuotevinkit kiharille hiuksille. Myös hän suosii kiharan hiuksen hoidossa kosteuttavia hoitotuotteita ja muotoilutuotteita, joiden avulla kiharat voidaan puristella pomppiviksi.

Kauneusihanteet romukoppaan

Kuten liian monet meistä, myös Jay on saanut oman osansa syvälle juurtuneiden kauneusihanteiden paineesta. Nykyään hän on kuitenkin helpottunut laajentuneesta kauneuskäsityksestä: ”Voi jestas, eurosentriset kauneusihanteet on olleet mulle myrkkyä kasvaessa. Onneksi tätä nykyä on enemmän representaatiota ja informaatiota, niin nuoret saa hengittää hieman vapaammin.” Vuosikymmeniä valtaa pitäneet, tänä päivänä lähinnä pölyttyneiltä näyttävät yksipuoliset kauneuskuvastot ovat onneksi saaneet väistyä paremman representaation ja omaperäisen kauneuden tieltä. Tämän sanottuamme ymmärrämme kuitenkin, että töitä on vielä tehtävänä, ja siinä kohtaa me astumme mukaan kuvaan.

”Onneksi tätä nykyä on enemmän representaatiota ja informaatiota, niin nuoret saa hengittää hieman vapaammin.”

Mekin olemme Jayn tapaan kiitollisia muutoksesta, joka näkyy jo kaikkialla ympärillämme. Haluamme olla osa tätä muutosta ja murrosta, jonka tuloksena kiiltokuvamaiset kauneuskuvastot ovat toivottavasti historiaa ja meillä kaikilla on tilaa elää ja hengittää sellaisina kuin olemme. Haluamme, että juuri sinä tunnet olosi upeaksi omana itsenäsi ja saat hiuksistasi sekä niiden laittamisesta voimaa ja itsevarmuutta. Me kaikkihan oikeastaan laitamme hiuksia näyttääksemme itseltämme, emme keneltäkään muulta. Trendit tulevat ja menevät, mutta yksi pysyy: Sinä. Lue lisää arvoistamme ja tavoitteistamme täältä!

‏Kampaajana hyvä ystävä

Jos oma hiuslaatu poikkeaa valtavirrasta ja kauneuskuvastojen kansista tutuksi tulleista silkinsileistä ja suorista kutreista, on todennäköistä ettei niiden hoitaminen ole helppoa, sillä tietoa ja tuotteita voi olla vähemmän saatavilla tai niitä on vaikeampi löytää. Tärkeintä on ymmärtää, että mikään hiuslaatu ei ole toista vaikeampi tai helpompi, vaikka tätäkin valheellista väittämää olemme kuulleet kerrottavan – kampaamoista kotioloihin.

“Kun taloudellinen tilanteeni sallii, istun hänen tuoliinsa ja annan vapaat kädet.”

Hyvien hiuspäivien avain on löytää itsensä lisäksi joku, joka hiuksia osaa käsitellä ja laittaa. Näin teki myös Jay, jonka parturi toteuttaa estottomasti asiakkaansa villeimmätkin hiusunelmat: ”Luottomies löytyy, Miguel Diaz. Silloin kun taloudellinen tilanteeni sallii, istun hänen tuoliinsa ja annan vapaat kädet. Tulos on aina ollut helvetin upea.” Kun kampaaja on myös kaveri, muodostuu luottamussuhde, jonka tuloksena syntyvät upeimmat lookit – ja syvällisimmät keskustelut.

Kampaajan penkkiin istuminen voi parhaassa tapauksessa venyttää kukkaronnyörien lisäksi myös kielen kantoja, ja huomaat yhtäkkiä kertoneesi kaiken lapsuudestasi ja parisuhdehistoriastasi. Kun oman luottokampaajan löytää, ei kukaan muu vedä vertoja. Oma kampaaja osaa neuvoa juuri oikeat tuotteet ja tavat oman harjan kesyttämiseen. Kun se oikea siis vihdoin löytyy, älä vaan päästä irti!

Psst. Kampaajahaustamme voit löytää uuden suosikin tai innostua varaamaan ajan luotetulle lempparille!


Jayn hiusten takana:
luottomies Miguel

Nimi: Miguel Diaz
Kampaamoliike: Dandy, Helsinki
Alalla: Vuodesta 1998
Erikoisosaaminen: Luovat väri- sekä leikkaustyöt
Taustaa: Miguel on työskennellyt Dandyssa 4 vuotta ja juuri tässä kampaamossa myös Jayn ja Miguelin tiet ensi kerran kohtasivat. Yhteinen espanjan kieli antoi yhteistyölle hyvän pohjan, jonka ansiosta keskustelut parturituolissa rönsyilevät välillä myös hiuksista taiteen ja musiikin puolelle. Yhteistyö klikkasi heti!
Parturi-kampaajan työssä parasta: Miguel asettaa asiakkaan aina keskiöön suunnitellessaan kokonaisuutta värin, leikkauksen ja luovuuden pelatessa yhteen parhaalla mahdollisella tavalla. Parasta työssä on se, kuinka visiot käyvät toteen joka päivä!

Meri

Meri on kuluttajamarkkinointitiimin idearikas ja lahjakas sisältömarkkinoija, joka ei koskaan missaa deadlinea mutta yllättää luovuudellaan. Aina tyylikäs ajatustenlukija heittäytyy täysillä jokaiseen projektiin ja on jo hoitanut homman, kun muut vasta suunnittelee.